Ki Fél Sibel Edmondstól?


Sibel Edmonds on Antiwar.com

7 ev utan az elnyomott csendbol, egy FBI sip fujo, (angolul: whistleblower), vagyis egy informant felszolal arrol, hogy mit tudott meg addig, amig az FBI-nal dolgozott mint Torok nyelv fordito, a 2001. Szeptember 11-i tamadasok utan.

Egy feleskudott vallomasaban Augusztus 8-an, Sibel Edmonds feltarta a Pentagonrol azt, ahol kulcs szemelyek altal titkos vedelmi adatokat adtak at, kulfoldi ugynokoknek, vagy magas rangu beosztottak nevlistajat, zsarolas es kooperacio celjara.

Edmonds vallomasa alapjan, ebbol a kemprogrambol 2 nev emelheto ki szilard bizonyitekok alapjan az 1990-es evekbol, akik a  Bush elnok 2000-ben valo gyozelme utan, a Pentagonban szereztek poziciot:

Douglas Feith

Douglas Feith

Douglas Feith, aki  a fo feje lesz “Office of Special Plans-nek (vagyis a “Specialis Tervek Irodajanak),  es Richard Perle, aki elnoki poziciot szerez a “Defense Advisory Board”-nal (vagyis a Vedelmi Tanacskozo Testuletnel) .

100 szazalekosan benne voltak – Mondja hatarozottan Edmonds, a Military.com-nak. A kesoi 90-es evekben meg nem voltak a Pentagonban, de mar akkor voltak nekik belul (a Pentagonban) megbizottjaik.

-Az egyik ilyen megbizott az Larry Franklin volt, egy Air Force tiszt, a Specialis Tervek Irodajaban, aki 2003-ban titkositott informaciot adott at az Izraeli Publikus Ugyek (AIPAC) kepviseloinek. Ekkor mar Feith volt az OSP (Office of Special Plans) feje.

Edmonds figyelmeztet arra, hogy o nem tudja, hogy hasonlo dolgok tovabbra is folytatodnanak -e vagy sem,  mivel 2002 Aprilisaban kirugtak az FBI-tol, mivel egy kollegaja arra akarta ravenni, hogy egy olyan egyesuletbe lepjen be, ami  szinten FBI megfigyeles alatt allt.  (ed: errol bovebben alul)

Perle napjainkban az American Enterprise  Institute-nek(Amerikai Vallalkozasi  Egyesulet) dolgozik, mint tanacsado poszton, de hasonloan tanacsado mas “kutatokozpontoknak” is, mint peldaul a Kozel Keleti ugyek  Nemzeti Egyesuletenek (National Institute for NearEast Affairs) es a Biztonsagi Ejaras Centrumanak  (Center for Security Policy) is.

“Ez a noszemely bolond. Cedulas.” – Mondta Perle. “Orult ragalmazasokat hoz. Ki lett rugva, azota vendettaja van …kitalalt demonok ellen. ”

Richard Perle

Richard Perle

Feith ezt irta a military.com-nak egy email-ben: “Amit az Interneten olvastam Ms. Edmonds allitasairol rolam, ez mind oruletesen hamis es bizarr.”

A Vedelmi Miniszterium szovivoje Lt.Col.Eric Butterbaugh nem kivant kommentalni az uggyel kapcsolatban, hangoztatta, hogy az ilyen eljarassal az FBI hatokore ala tartozik. Egy FBI szovivo meg azt mondta, hogy az FBI eljarasmodja nem szolgal arra, hogy erositse vagy megkerdojelezze a letezeset egy ilyen eljarasnak.

Edmonds rendelkezik A George Washington University, tovabba a George Mason University diplomajaval, es beszel Torokul, Farszi es Azerbajdzsani nyelven is. Az FBI-hoz ugy kerult, hogy maga a  FBI counterintelligence osztalya kereste fel , torok nyelv forditashoz, a 9/11 -i terror tamadas utan.

Rovid idon belul, 90-es evekbol valo dokumenteket forditott, valamint kulenleges ugynokoknek nyujtott segitseget, akik “kulfoldi alanyokat” , es hozzajuk kapcsolodo publikus tisztviseloket figyeltek meg.

Nem sokkal, miutan Ms. Edmonds elvalalta a nyelvfordito munkat a hivatalnak  egy masik fordito jelent meg – Malec Can Dickerson. Es 2001 Decembereben Dickerson es a ferje – aki meg akkor a legieronel szolgalt, mint tiszt- megprobalta Edmonds-ot felvenni egy masik egyesulethez, meghozza az Amerikai Torok Tanacshoz (American Turkish Council)- egy olyan egyesulet, amit mar az FBI megfigyeles alatt tartott.

Marc Grossman at an American-Turkish Council meeting in 2005.

Marc Grossman az American-Turkish Council találkozón 2005-ben.

Edmonds allitasa szerint Douglas Dickerson-nak korabbi kapcsolatai fuzodnek Grossman-hoz Torokorszagban, es azon kivul hogy a Vedelmi Informacios Egyesuletet asszisztalta, Feith OSP-jenek is dolgozott, valamint koordinatora volt az  Torok  Koztarsagagi Allami Hivatalnak Kozep Azsiaban (State Deparment on the Turkey Republics in Central Asia) .

Edmonds jelentette a megkiserelt toborzast a torok hivatalba, de szamonkeres nem kovette. Mondta (Edmonds), hogy bizonyitekot talalt arra hogy Malec Can Dickerson hamis informaciot kozolt az FBI-nak az eletrajzan. Ezek utan sem volt eljaras.

Ahelyett inkabb  kirugta az FBI Edmondsot 2002 marciusaban. Mikor fellebezett a szabadon bocsajtasa ellen es kesobb pert inditott, az Igazsagugyi Miniszterium John Ashcroft iranyitasa alatt “allami titoknak” konyvelte el az esetet, es ezzel megakadalyozta Edmondsot hogy kinyilvanitsa, amirol tudomast szerzett. Amikor a vermonti szenator Patrick Leahy (D) es az Iowa szenator Charles Grassley (R) probalt Edmonds ugyebe belenezni, Aschroft ok ellenuk is elrendelte az elhallgatasra into parancsot.

Az Igazsagugyi Minisztérium saját “Hatosagi Report” -jat (Inspector General’s report) sem engedte kiadni Aschroft, de mikor a nyilvanositasra került  dokumentum vegre napvilágot látott 2005-ben, tartalmazta  Edmonds allitasait, munkatársáról – Malec Can Dickerson-rol, es a dokumentalt bizonyitekok, valamint meg mas tanuk vallomasai is alatamasztottak hogy Edmondsnak igaza volt. De mivel az Igazsagugy Miniszterium riportja nem tartalmazott bizonyítékokat arra, hogy Edmond munkatarsa (M.C.Dickerson) allami titkokat adott volna at akarkinek, ezert az FBI-nak a felelosege lett volna, hogy utanajarjon a dolgoknak reszletesebben.

Miota Ms. Edmonds ki lett rugva, alapitott egy uj koaliciot, meghozza a Nemzet Biztonsagi Sipfujok Koaliciojat (National Security Whistleblowers Coalition), akik olyan allami vagy volt allami dolgozokbol es szervezokbol all, akik fenyt deritenek a kormanyon beluli korrupciokra.

Edmonds tanuvallomasahoz hozzafuzte azt a panaszjelentest az Ohio Valasztasi Bizottsaganak,  Jean Schmidt US republikanus kepviselovel szemben (Ohio) az  ellenben futo David Krikoriannal egyuttesen. Krikorian, aki mint fuggetlen futott a valasztasokon, azt nyilatkozta, hogy Schmidt “vérpénzt” fogadott el a Torok kormanytol, hogy tagadja le,hogy az Ormeny Holokauszt valaha megtortent volna, az Ottoman torokok altal, a 20-ik szazad elejen.  Krikorian ugyvedei arra akartak rabirni Edmonds-ot hogy tegyen vallomast arrol, hogy a Torok Lobbi nyomast gyakorol az amerikai politikusokra, hogy ne targyaljanak a torok nepirtasrol.

Jean Schmidt November 18-21, 2005: Republican Representative Calls Decorated War Veteran a ‘Coward’ for Advocating Troop Withdrawals

Jean Schmidt November 18-21, 2005: Republican Representative a háborús veteránokat "gyáváknak" nevezi,amiért azt javasoljak, hogy USA vonja vissza a csapatait Irakból.

Korábban, ebben a honapban, az egyesulet osszefoglalta, hogyt a Krikorian “ver penz” vad csak egy ragalmazas, mert semmilyen bizonyitekot nem utalnak arra, hogy Schmidt ajandekba kapott penze a Torok-Amerikai egyesuleten keresztul,  a torok kormanytol szarmazott volna, irja az Associated Press.

Az egyesulet nem talalt semmit sem, ami Edmonds vallomasat alatamasztotta volna.

Edmonds egyik hivoje, John M.Cole, egy egykori FBI counterintelligence  ugynoke es az “Amikor Amerika Alszik: Egy FBI kitaro ugynok sztorijanak (While America Sleeps: An FBI Whistleblower’s Story) iroja . Cole ugynok, aki 18 evig dolgozott az FBI-nak azelott, most a Vedelmi Infomacios Hivatalnak dolgozik az offurti Air Force bazison(Nebraska) azt nyilatkozta, hogy az Edmonds altal feltart kem ugy regi, de  ismeros es szinte megszokott ugyeket mutat, amit mar o is eszrevett.

“A 90-es evekben, felelos voltam a nyugat europai es izraeli kem ugyekben”mondta Cole a Military.com-nak.  Voltak elemzesek az olyan tisztviselok  utan is az Allami Ugynoksegnel is, meg a Vedelmi Miniszteriumban is.  “Es nemely ugy bizony kiagazott a Pentagonon kivulre is, peldaul legi bazisokra es a “RAND Corp”-ig is. – hasonloan, ahogy Edmonds nyilvanitotta ki a tanuvallomasaban.

Cole azt is mondta, hogy nem tudja szemelyazonositani azokat akik utan vizsgalat  fojt, a reszletekrol a vizsgalatokrol sem tud beszelni, arrol sem hogy akarki azonos-e lenne azokkal, akiket Edmonds  fedett fel a nyomozasaiban.

Tom Lantos es Bush Elnok

Tom Lantos es Bush Elnok

Het eve csend utan, Edmonds azt mondta, hogy vegre valamennyit felszinre tud hozni azokbol, amit eddig belefojtottak, de nem hiszi hogy akarmelyik kormany bizottsag komolyan utana menne az ugynek.  Nincs nyoma annak, hogy  a jelenlegi Igazsagugyi Miniszterium ujra  kinyitna az aktakat ezzel kapcsolatban,  politikusok sem foglalkoznak az uggyel, de a fej media csatornak sem mutatnak semilyen erdeklodest.

“En esku alatt adtam tanuvallomast” mondja Edmonds. “Elegge jo anyagi allapotom van, jol elek, 18 eve hazas vagyok. Csaladom van, van egy lanyom, akit nem akarok elvesziteni. Orult sem vagyok, de az sem akinek semmi vesztenivaloja nincs es csak kitalalna torteneteket meg hazudna esku alatt,”  olyanokat mondana ami nem igaz.

Marc Grossman

Marc Grossman

Edmonds azt allitja, hogy a Pentagon informacioja mar eljutott mindketto – izraeli es torok alkalmazottakhoz az Allami Bizottsag altal, koszonheto Marc Grossman-nak, aki akkor egy asszisztans titkar volt, egy allami alkalmazott a politikai allam ugyeknel, aki a harmadik legmagasabb helyet foglalja el az Allamban. Ahogy  Edmonds reszletezte az augusztusi 8-i vallomasaban: “nemelyek a Pentagonnal, szemelyes adat listakat kuldtek el, olyan szemelyeknek az adatait, aki ertekes adatokhoz tudtak ferni, legyen az fegyver technologia vagy nuklearis technologia, es ezek a listak meg kulon azt is magukba foglaltak, hogy milyen szexualitasuk van, vagy mennyivel tartoznak meg az ingatlanukon, vagy van-e szerence jatek fuggoseguk, es Grossman a kulfoldi ugynokoknek ajanlotta, hogy “csimpaszkodjanak bele” ezekbe az Pentagon emberekbe.

A Cohen Group

A "Cohen" Group

Robert S. Tyrer, co-elnoke  a “Cohen Csoportnak” (Cohen Group), ami egy washingtoni lobbi szervezet es Grossman az elnoki szek helyettese azt mondta a Military.com-nak, hogy “ezek a vadak az egykori kuldott ellen teljes mertekben nem igazak, meg egyszeruen felhaboritoak.”

Edmonds szerint azokat akiket felkerestek a torok es izraeli ugynokok, lehet hogy valojaban a Pentagonon kivul (is) dolgoznak.  Eredmenyul, a kulfoldi ugynokok elertek azt, hogy behelyeztek a sajat fizetesu szemelyeket minden fo nuklearis kozepuleteibe szerte  Amerikaban es a RAND reszvenytarsasaghoz  es meg szamott tevo legiero bazishoz, ahol vagy valamilyen fegyver technologiat kutatnak vagy allitanak elo.

Es a Vedelmi Miniszterium nemcsak az egyetlen ero centrum, amit tamadas ala vettek a kulfoldi ugynokok es amerikai segitotarsuk, mondja Edmonds. Capitol Hill-en   Tom Lantos, a kesoi kepviselo szabalyszeruen árulta, mint valami kufar  a “legmagasabb biztonsagi foku” informaciokat es fegyvertechnologiat -mindkettonek – Torokorszagnak es Izraelnek.


Izraelt szolgáló és izraeli gazemberek a nowarforisrael.com szerint

A kulfoldi opertativoknak -mondja Edmonds a Military.com-nak- foerdekei nacionalizmus(torok es zsido) es profit volt. Miutan kitálalták azt amire a torokok es izraeliek erdeket mutattak, valoszinu hogy arveres szerint eladtak a legtobbet fizetonek.

A fekete piac mukodik minden szinten es mindenen, legyen az nuklearis-jellegu informacio, fegyvertechnologia – mondja Edmonds a Military.com-nak. “Persze nemely szemely ezek (az operativok) kozul, “duplan martozik “.

az eredeti cikk ugyanerrol (angolul)

Military.com

Sibel Edmonds sajat weboldala:

http://www.justacitizen.com/

Tovabbi Informacio (bosegesen) elerheto itt:

History Commons.